ÇİN’DEKİ ESKİ TÜRK ESERLERİNİ KONU ALAN İPEK YOLU KAVŞAĞININ ÖLÜMSÜZLÜK ESERLERİ YAYINLANDI
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz ALYILMAZ tarafından hazırlanan ve Çin’deki eski Türk eserlerini konu alan İpek Yolu Kavşağının Ölümsüzlük Eserleri adlı çalışma kitabı yayınlandı.
Atatürk Üniversitesi ile Pekin Üniversitesi arasında 5 yıldan beri bilimsel araştırma ve inceleme projelerinin gerçekleştirildiği bilinmektedir. İpek Yolu Kavşağının Ölümsüzlük Eserleri söz konusu projeler kapsamında gerçekleştirilen alan araştırmaları sonucunda elde edilen bilgi, bulgu ve belgelerden hareketle hazırlanmıştır.
ALYILMAZ, kitapta bugün Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içinde kalan bölgelerde eski Türk boy ve toplulukları tarafından vücuda getirilen eserlere kaya üstü tasvirler (petroglifler), dikili, damgalı ve tasvirli taşlar, kurganlar, mezarlar, mezarlıklar ve türbeler, heykeller ve heykelcikler ibadet yerleri ve dinî ziyaret alanları, şehir kalıntıları ve mimarlık eserleri, kullanım ve süs eşyaları, yazılı eserler ve (Kök)türk harfli yazıtlar yer vermiştir.
Çin’deki eski Türk eserleriyle ilgili yayınlanmış ilk kapsamlı ve derli toplu eser olma özelliğine sahip olan kitapta 568 görüntü bulunmaktadır. İlgilileri Beyaz Piramitler’in gerçek görüntüleriyle de ilk kez bu kitapta karşılaşacaklardır.